Privacy raakt de kern van je organisatie

Informatiegesprek aanvragen

Over Angelique van der Weiden

Privacy is leuk, uitdagend en dynamisch! Dat vind ik, Angelique van der Weiden, eigenaar van Private Value. En daar overtuig ik graag de organisaties van waar ik mee werk. Privacy gaat veel verder dan alleen het beschermen van persoonsgegevens. Privacy leidt tot transparante, open en oprechte communicatie. Privacy gaat eigenlijk om verandermanagement, want de inbedding van privacy leidt tot veranderingen in je organisatie. Een goed privacy advies is ontzettend interessant en waardevol, zeker in combinatie met de juiste organisatieveranderingen.

Privacy raakt de kern van je organisatie

Ik vond privacy al leuk en uitdagend voordat de AVG überhaupt bestond. Sinds organisaties verplicht zijn de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) na te leven, is mijn werk alleen maar interessanter geworden. Veel bedrijven zien het inzetten van privacy of het naleven van de AVG namelijk als een kunstje of een afvinklijstje. Zij leggen de focus op de buitenkant. Ik zie bedrijven de buitenkant oppoetsen, zonder de kern te hebben onderzocht. Mooie privacy gerelateerde kreten, nieuwe beleidsstukken, aangepaste protocollen, overeenkomsten zonder duidelijke verankering, zeggenschap en eigenaarschap van de documenten.

Daarnaast zie ik een enorme toename van security en/of IT specialisten die zich richten op privacy. De interpretatie van regelgeving vraagt echter diepgaande (achtergond) juridische kennis. Technische maatregelen zijn belangrijk, maar niet leidend. Met een veelheid aan technische maatregelen kun je alsnog niet voldoen aan de privacyregelgeving. Ik, als privacy specialist, ga naar de kern en help de privacyregelgeving in jouw organisatie te verankeren, met alle (al dan niet technische) maatregelen die noodzakelijk zijn. Ik ben van mening dat privacy en de omgang met persoonsgegevens grotendeels bestaat uit mensenwerk en voor slechts een deel uit papier en techniek.

“Angelique is een prettige adviseur om mee samen te werken. Juridisch goed onderlegd en tegelijkertijd pragmatisch ingesteld met oog voor wat werkbaar is. Ze begrijpt onze wensen, verplichtingen en uitdagingen goed en vertaalt deze naar uit te voeren stappen en te nemen maatregelen. Daarnaast doet ze wat ze toezegt.”

Mattijs Schrijver, Finext

Angelique van der Weiden

Mogelijkheden door je organisatie binnen de kaders te laten varen

Mijn belangstelling voor privacy wetgeving is ontstaan tijdens mijn studie Rechtsgeleerdheid die ik in 2012 heb afgerond. Ik ben afgestudeerd op het onderwerp privacy en facial recognition (onder de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de voorloper van de AVG). Na mijn studie ben ik een aantal jaren werkzaam geweest als compliance officer en privacy officer.

In deze functies was ik verantwoordelijk voor het inbedden van maatregelen en verankeren van privacy in de organisatie, de naleving van wet- en regelgeving binnen de organisatie, het in kaart brengen van risico’s en bedreigingen voor de organisatie en het daarop anticiperen door maatregelen te treffen. De manier van risico gebaseerd denken als compliance officer bleek met de komst van de AVG heel essentieel en krachtig. Het denken in de kracht van mensen, risico’s en het binnen de kaders laten varen van een organisatie, biedt meer mogelijkheden voor organisaties.

In de loop van de tijd heb ik gemerkt dat het werken met mensen mij het meeste plezier en energie geeft. Voor mijn studie Rechtsgeleerdheid ben ik zeven jaar werkzaam geweest als fysiotherapeute. Zeven boeiende jaren waarin het gedrag van mensen vooral mijn aandacht heeft gehad: waarom doen mensen wat zij doen? Kunnen zij ook anders? Hoe komen zij in beweging (emotioneel/fysiek)? En waar worden zij blij van?

Plezier in werken met mensen

Dit, in combinatie met de vele mogelijkheden die privacy aan organisaties kan bieden, heeft ertoe geleid dat ik mij daarnaast ben gaan verdiepen en specialiseren in organisatieveranderingen. De inbedding van privacy in de organisatie is immers een organisatievraagstuk dat leidt tot veranderingen.

Zo kan ik organisaties een unieke combinatie bieden van diepgaande kennis op het gebied van privacy regelgeving én aandacht voor organisatie, mensen en gedrag met inspirerende sessies en gesprekken. Vanuit deze toegevoegde waarde is Privacy Value ontstaan.

Stel gratis een vraag

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.